Tegen de datahamsters van Big Tech - DGF Techbrief #56
Elke maandag het laatste nieuws over Google, andere Big Tech bedrijven en de belangrijkste ontwikkelingen rondom technologie en AI.
Welkom bij de 56ste DGF Techbrief waarin je leest hoe ook de Fransen zich mengen in de strijd tegen de datahamsters van Big Tech.
Google krijgt van de Franse mededingingsautoriteit (Autorité de la concurrence) een boete van 250 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf gebruikte nieuwsberichten van Franse media voor het trainen van taalmodel Gemini en heeft daarmee de rechten van uitgevers en persagentschappen geschonden.
Het is al de tweede boete die de Franse mededingingsautoriteit Google oplegt rond een vergelijkbare kwestie. In 2021 ging het over een boete van liefst 500 miljoen euro omdat het bedrijf niet 'te goeder trouw' had onderhandeld met uitgevers en persagentschappen over de rechten op nieuwsberichten waarvan het fragmenten publiceert. Dat ging over nieuws in zoekresultaten, nu gaat het dus over het gebruik van dezelfde data voor het trainen van hun taalmodel.
Trainingsdata
In 2022 bereikten Google en de Autorité de la concurrence een overeenkomst, maar waarvan de voorwaarden nu zijn geschonden aldus de autoriteit. Deze meldt dat Google content van uitgevers en persagentschappen heeft gebruikt om zijn AI-model te trainen, zonder deze partijen of de mededingingsautoriteit hiervan op de hoogte te stellen. Ook stelt de Autorité dat Gemini beschermde content van uitgevers en persagentschappen kopieert.
Sloophamer
Google gaat in bezwaar, maar heeft wel aangegeven verbeterpunten te zullen presenteren. Die kunnen dan op de grote stapel, want de zoekmachine heeft meerdere vergelijkbare zaken aan z’n broek. Tijdens een zaak in de zomer van 2023 beweerde Google dat wanneer het bepaalde data niet meer mag gebruiken voor het trainen van taalmodellen, dat de ‘sloophamer’ voor generatieve AI betekent.
Het is afwachten hoe Big Tech dergelijke boetes gaat verteren. In het licht van de AI-revolutie zijn honderden miljoenen euro’s naar verwachting slechts wisselgeld. Vergelijkbaar met de miljardenboets die Google incasseert voor concurrentie op de online advertentiemarkt. De New York Times maakt er een principekwestie van. Niet alleen dwingt het OpenAI de data die het heeft gebruikt voor het trainen van ChatGPT te verwijderen, het heeft de door Microsoft gefinancierde chatbotmaker in december 2023 ook aangeklaagd. Een uitspraak is nog niet gedaan. Veel (Nederlandse) juristen verwachten dat beide partijen een schikking zullen treffen. Dat is natuurlijk precedentwerking in het voordeel van de diepe zakken van Big Tech.
User-agent: GPTBot
Disallow: /
User-agent: ChatGPT-User
Disallow: /
User-agent: anthropic-ai
Disallow: /
De Belgische uitgevers Mediahuis en DPG, die samen vrijwel alle Nederlandse kranten en veel online media zoals Nu.nl bezitten, volgden het voorbeeld van de New York Times. In een artikel in Tweakers, wordt uitgelegd dat de crawlers van OpenAi worden geblokkeerd middels een aanpassing in de robots.txt. Het is nog maar de vraag of OpenAI dit vriendelijke verzoek heeft ingewilligd. Inderdaad, via de Robots.txt van Nu.nl is de crawler van ChatGPT niet meer welkom. Die van Anthropic’s Claude ook niet. Google’s “gemini-bot” wordt echter niet geblokkeerd.
TRANSFER - Microsoft heeft Mustafa Suleyman, de huidige CEO van Inflection (van de gevoelige chatbot Pi), ingehuurd om een nieuwe AI-afdeling voor consumenten op te zetten. Suleyman was in 2010 medeoprichter van DeepMind - inmiddels overgenomen en opgegaan in Google’s AI-afdeling - in Londen. Hij zal rechtstreeks rapporteren aan Microsoft-topman Satya Nadella, zo maakte het bedrijf vorige week bekend. Onder zijn verantwoordelijkheid vallen Microsoft’s Copilot, Bing, Edge en GenAI.
Het is de volgende gevoelige tik van Microsoft aan Google in de AI-wedloop. Nadat het bedrijf met een vroege investering (13 miljard dollar) in OpenAI de ChatGPT-technologie snel kon integreren in Microsoft-producten. Microsoft investeerde onlangs ook in het Franse Mistral. De Europese hoop op het gebied van grote taalmodellen. Suleyman geldt als één van de experts die geloven dat AGI (Artificial General Intelligence) zowel een vloek als een zegen is voor de mensheid. In 2023 publiceerde hij over dit thema zijn boek The Coming Wave.
😒 Emerce meldt dat nepadvertenties met bekende Nederlanders op sociale media en in zoekmachines weer terug van weggeweest zijn. Dat de praktijken nog niet voldoende zijn aangepakt komt door een ongelukkige uitspraak van de rechter in een zaak die Jort Kelder, Alexander Klöpping en Arjen Lubach hadden aangespannen tegen Google en Twitter, zo stelt het weblog.
🫨 Emad Mostaque, de controversiële CEO van Stable Diffusion – éen van de meeste gebruikte AI-beeldgenerators – treedt af. Dit leidt behalve tot veel hilariteit (“Instable Diffusion”) ook tot grote zorgen rondom de toegankelijkheid van AI-modellen. De beeldgenerator was namelijk één van de weinige grote AI-bedrijven die z’n broncode volledig als opensource beschikbaar maakte. Mostaque kondigde zijn ontslag aan in een bericht op X. Hij zegt zich te willen focussen op ‘het oplossen van het probleem van de machtsconcentratie in AI’.
🇪🇺 De Europese Commissie heeft op grond van de Digital Markets Act (DMA) een onderzoek geopend naar het niet naleven van de regels rondom de Google Play Store, de zoekmachine, Apple’s App Store en Meta’s Pay or Consentmodel.
Mijn naam is Bob Hardus. Ik ben journalist en zoekmachine (SEO) specialist.
In het online doolhof zijn bedrijven allemaal op zoek naar de toverformule; bovenaan in Google, want dat staat gelijk aan kwaliteit, betrouwbaarheid en winstmaximalisatie. Maar hoe werkt de zoekmachine eigenlijk? En wat gebeurt er nu Google al zijn diensten en al onze gebruikersdata verbindt met de nieuwste AI?
📗 Antwoorden op die vragen krijg je in mijn boek De Google formule (2023). De derde druk ligt nu in de winkels.
🎙️ En in de BNR Podcast "De Technoloog" waar ik op 3 mei 2023 te gast was om te praten over de toekomst van "Search" met de komst van AI. Beluister hier.
📻 Naar aanleiding van Google’s 25ste verjaardag op 4 september 2023 was ik te gast in NPO Radio 1 programma Vroeg! om te praten over de macht van Big Tech. Terugluisteren kan hier.
Geïnteresseerd in een workshop, masterclass of samenwerking? Kijk hier.