NotebookLM: de AI-tool van Google die wél goed werkt - DGF Techbrief #82
Elke maandag het laatste nieuws over Google, andere Big Tech bedrijven en de belangrijkste ontwikkelingen rondom technologie en AI.
Welkom bij de 82ste DGF Techbrief.
NotebookLM is sluipenderwijs de tool op basis van generatieve AI aan het worden waar straks niemand meer omheen kan. Zoals copilot voor de zakelijke pakketten van Microsoft, wordt NotebookLM de personal assistant voor iedereen die gebruikmaakt van Google’s oplossingen. Met een schepje erbovenop. Want NotebookLM werkt natuurlijk naadloos samen met YouTube, het meest gebruikte videoplatform ter wereld.
In de loop van de zomer werd NotebookLM uitgerust met nieuwe multimodale mogelijkheden van Google’s Gemini 1.5 AI-model om functies mogelijk te maken zoals ondersteuning voor Google Docs, PDF’s en het lezen van websites door een webadres in te voeren.
Daar komt nu audio bij. Dus ook hoorcolleges kunnen worden samengevat door NotebookLM, vergaderingen omgezet in key-takeouts en weer briefings op basis daarvan. En last but not least; je kunt gewoon de url van een YouTube-video invoeren om deze te gebruiken als bron voor de tool. Dus of het een volledige audiodescriptie is, of een samenvatting van de video, het is allemaal mogelijk.
Op het moment dat ik probeerde om hetzelfde resultaat (als bovenstaand) te behalen met nieuwere nummers zoals ‘Birds of a feather’ van Billie Eilish, ‘A Bar Song (Tipsy)’ van Shaboozey of het Nederlandstalige lied ‘Ik wil niet dat je liegt’ van Hannah Mae & Maksim ging het nog mis. Voor nu. En dat is ok. We willen niet dat Google liegt, oftewel z’n AI laat hallucineren om maar tot een antwoord te komen, zoals in het verleden vaak wel is gebeurd met nieuwe AI-tools.
🚪☁️ Bedrijven overwegen de cloud te verlaten - Een groeiende trend is dat bedrijven steeds vaker nadenken over het verlaten van de cloud. Hoewel de cloud veel voordelen biedt, zoals flexibiliteit en schaalbaarheid, wegen de nadelen, zoals hoge kosten en beveiligingsproblemen, voor sommige bedrijven zwaarder. De overstap terug naar on-premise oplossingen brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Lees meer over deze ontwikkelingen en de afwegingen die bedrijven maken in dit artikel op Emerce.
⚖️ Google Cloud klaagt Microsoft Azure aan in de EU. De rechtszaak draait om de terugtrekking van de CISPE-gedragscode door Microsoft. Google beweert dat Microsoft misbruik maakt van zijn dominante marktpositie om klanten te dwingen voor Azure te kiezen. De zaak kan grote gevolgen hebben voor de cloudmarkt in Europa. Lees meer over deze zaak op Techzine.
🕰️🌍 Reis door de tijd met Google Earth - Google Earth heeft een nieuwe functie waarmee gebruikers satellietbeelden van de aarde van de afgelopen 37 jaar kunnen bekijken. De tool, Timelapse genaamd, stelt gebruikers in staat om te zien hoe klimaatverandering, verstedelijking en ontbossing de planeet hebben beïnvloed. Je kunt de time-lapse bekijken in de webbrowser of de app downloaden. Lees meer over deze nieuwe functie via Ars Technica
* Zoals ik in editie #67 al eens de inleiding naar tevredenheid heb laten schrijven door NotebookLM, zijn in deze editie de korte items gemaakt door NotebookLM op basis van de volgende prompt, nadat ik eerst de url van de nieuwsbrief googleformule.substack.com, had ingevoerd als bron:
Mijn naam is Bob Hardus. Ik ben journalist en zoekmachine (SEO) specialist.
In het online doolhof zijn bedrijven allemaal op zoek naar de toverformule; bovenaan in Google, want dat staat gelijk aan kwaliteit, betrouwbaarheid en winstmaximalisatie. Maar hoe werkt de zoekmachine eigenlijk? En wat gebeurt er nu Google al zijn diensten en al onze gebruikersdata verbindt met de nieuwste AI?
📗 Antwoorden op die vragen krijg je in mijn boek De Google formule (2023). De derde druk ligt nu in de winkels.
🎙️ En in de BNR Podcast "De Technoloog" waar ik op 3 mei 2023 te gast was om te praten over de toekomst van "Search" met de komst van AI. Beluister hier.
📻 Naar aanleiding van Google’s 25ste verjaardag op 4 september 2023 was ik te gast in NPO Radio 1 programma Vroeg! om te praten over de macht van Big Tech. Terugluisteren kan hier.
Geïnteresseerd in een workshop, masterclass of samenwerking? Kijk hier.