Is het post-smartphone tijdperk in aantocht? - DGF Nieuwsbrief #117
Elke maandag het laatste nieuws over Google, andere Big Tech bedrijven en de belangrijkste ontwikkelingen rondom technologie en AI.
Welkom bij de 117de DGF Nieuwsbrief.
Op weg naar het einde van de smartphone gaan eerst de apps overboord. Wat daarvoor in de plaats komt? Een contextbewuste AI-agent die automatisch taken uitvoert, van mailen tot shoppen, zonder dat wij nog hoeven te tikken, swipen en scrollen. Een smartphone als een leeg canvas, aangestuurd door één slimme interface. Klinkt als toekomstmuziek?
OpenAI kijkt serieus voorbij de smartphone. Het bedrijf betaalde miljarden voor de startup van iPhone-ontwerper Jony Ive over, zoals ik vorige week berichtte. Hij werkt aan een geheimzinnig, nieuw AI-apparaat, mogelijk ter grootte van een iPod Shuffle en zonder scherm. Het zou gebruikmaken van microfoons en camera's om de omgeving van de gebruiker te begrijpen en intuïtief te communiceren. Kortom, een nieuw soort interface voor het AI-tijdperk. En welk besturingssysteem hoort daarbij?
Aanvliegroutes voor universele agents
Grote techbedrijven bouwen allemaal aan AI-agenten die apps overbodig moeten maken. Maar ze hebben allemaal een eigen aanvliegroute, gebaseerd op hun eigen expertise. Google zet in op de browser, Microsoft bouwt aan een platformoverstijgend ecosysteem en OpenAI gaat voor universele toegang via ChatGPT, terwijl Meta verder borduurt op vertrouwde chatinterfaces. Apple kijkt voorlopig toe, zoals de laatste jaren gebruikelijk is. Maar wie straks de enige interface levert die we nog nodig hebben, wint alles.
1. Microsoft: bouwt aan het Open Agentic Web
Microsoft presenteerde het “Open Agentic Web”: een open ecosysteem waarin AI-agenten zelfstandig kunnen handelen binnen standaardomgevingen. Onderdeel van dit model zijn tools als Entra Agent ID en Azure AI Foundry. Microsoft claimt al miljoenen gebruikers via GitHub Copilot en partners als Fujitsu en Stanford Health.
2. OpenAI: van chatassistent naar Operator
OpenAI werkt aan een tool genaamd Operator, een AI-agent die het web gebruikt zoals mensen dat doen: klikken, scrollen, invullen. Dit is gebaseerd op een nieuw modeltype, het CUA (Computer Using Agent). Daarnaast test OpenAI een universele loginfunctie: “Sign in with ChatGPT”, wat ChatGPT zou kunnen positioneren als toegangspoort tot andere apps.
3. Google: browser wordt AI-interface
Google werkt al een tijdje aan Project Mariner, een AI-agent gebaseerd op Gemini, die geïntegreerd wordt in Chrome. Daarmee komt de browser dichter bij een universele digitale assistent. De aanpak is vergelijkbaar met die van OpenAI’s Operator. In de nieuwsbrief van vorige week, beschreef ik aankondigingen rondom Google’s AI-model Gemini en de integratie met Chrome en Android.
4. Meta: agenten in Messenger en WhatsApp
Meta pakt het anders aan, zij bouwen Meta AI direct in bestaande sociale platforms. Gebruikers kunnen in Messenger en WhatsApp bijvoorbeeld vragen stellen aan Meta AI, die daarop direct reageert. Er is ook een standalone Meta AI-app die is toegespitst op spraakgestuurde assistentie.
Het einde van de smartphone?
Dat die AI-agent er komt, lijkt slechts een kwestie van tijd. Maar het einde van de smartphone?




Is er echt een ‘iPhone-moment’ in de maak, waarbij het huidige concept van de smartphone vervangen wordt? De voorgangers van het apparaat van Ive en OpenAI beloven weinig goeds. De Limitless Pendant wil ons geheugen vervangen, maar is eigenlijk gewoon een microfoon aan een ketting. De Humane AI Pin beloofde een handsfree toekomst, maar was niet meer dan een een laserprojector in de vorm van een broche. De Rabbit R1 is vooral een gimmick en zelfs Meta’s AI-Ray Ban is vooralsnog weinig meer dan een spraakgestuurde zonnebril. Maar goed, de iPhone was ook niet echt iets nieuws, alleen veel beter dan z’n voorgangers.
🌍 De Verenigde Arabische Emiraten stellen ChatGPT Plus gratis beschikbaar voor al hun burgers. Geen daad van vrijgevigheid, maar een geopolitieke strategie. De stap maakt deel uit van OpenAI for Countries, een nieuw initiatief dat – met steun van de VS – landen wil helpen bij het opbouwen van AI-capaciteiten.
💰Het door Elon Musk opgerichte AI-bedrijf xAI investeert 300 miljoen Amerikaanse dollar in de berichtendienst Telegram en integreert zijn chatbot Grok rechtstreeks in die app. Volgens Telegram-oprichter Pavel Durov bestaat de investering uit een combinatie van contant geld en aandelen. Telegram ontvangt ook 50 procent van de inkomsten uit Grok-abonnementen die via hun app worden verkocht.
🫣 Google heeft bevestigd dat advertenties in AI Overviews (AIO) kunnen verschijnen, maar slechts op één plek per keer: óf boven of onder de AI Overview, óf erin verwerkt. Het is dus niet mogelijk dat een advertentie tegelijkertijd op meerdere van deze posities verschijnt. Exact match zoekwoorden komen in aanmerking voor plaatsing boven of onder de AI Overview, en krijgen daar ook prioriteit in de veiling. Alleen broad match zoekwoorden maken kans om binnen de AI Overview zelf te worden weergegeven. Dat komt er dus op neer dat als adverteerders echt in het antwoord willen adverteren, ze de sleutels moeten inleveren bij Google.
Mijn naam is Bob Hardus. Ik ben journalist en zoekmachine (SEO) specialist.
In het online doolhof zijn bedrijven allemaal op zoek naar de toverformule; bovenaan in Google, want dat staat gelijk aan kwaliteit, betrouwbaarheid en winstmaximalisatie. Maar hoe werkt de zoekmachine eigenlijk? En wat gebeurt er nu Google al zijn diensten en al onze gebruikersdata verbindt met de nieuwste AI?
Antwoorden op die vragen krijg je:
📗 In mijn boek De Google formule (2023). De derde druk ligt nu in de winkels.
🎙️ In de BNR Podcast "De Technoloog" waar ik op 3 mei 2023 te gast was om te praten over de toekomst van "Search" met de komst van AI. Beluister hier.
📻 In het NPO Radio 1 programma Vroeg! waar ik op 28 november 2024 te gast was om te praten over de macht van Big Tech, met Google voorop. Hoe kunnen we daar als gebruikers het beste mee omgaan? Het gesprek is hier terug te luisteren als podcast.
Geïnteresseerd in een lezing, workshop of samenwerking? Kijk hier.