Google verliest z'n democratische principes - DGF Nieuwsbrief #121
Elke maandag het laatste nieuws over Google, andere Big Tech bedrijven en de belangrijkste ontwikkelingen rondom technologie en AI.
Welkom bij de 121ste DGF Nieuwsbrief.
Google verandert. Fundamenteel. Dat stel ik in mijn keynote tijdens de SEO Benelux conferentie op 10 oktober in Antwerpen. Daarvoor zijn twee oorzaken aan te wijzen:
1. De opkomst van een autocratische rechtsorde in de VS onder een tweede Trump-termijn
2. De doorbraak van AI als systeemtechnologie
Deze ontwikkelingen zorgen voor structurele veranderingen in de bedrijfscultuur van Big Tech en de manier waarop zoekmachines werken. In Antwerpen ga ik hier dieper op in met een analyse van Search in het tijdperk van AI en een voorstel voor "het nieuwe zoeken".
De kern kan ik alvast verklappen: Google’s democratische principe raakt volledig ondergesneeuwd. Geheel in lijn met het land van herkomst.
Zelf voorkeuren instellen in Google
Het nieuws van deze week is dan ook geen uitzondering, maar een voorbode voor ontwikkelingen die we in de komende maanden (en jaren) steeds vaker zullen zien: gebruikers kunnen voortaan voorkeursbronnen instellen in Google Discover (nieuws via
). Daarmee kun je aangeven van welke nieuwswebsites je vaker artikelen wilt zien in de Top Stories sectie. De functie wordt nu getest in het Engels - alleen in de VS en India - maar zoals gebruikelijk is dat de opmaat naar een grootschalige uitrol.Op het eerste gezicht lijkt dit misschien juist een democratiserende stap: jij mag zelf kiezen wat je vaker ziet. Maar wie denkt dat het de transparantie van de zoekresultaten ten goede komt, vergist zich. De logica achter de ranking verdwijnt verder een black box in. Waar vroeger het aantal inkomende links een meetbare, open indicator was, krijgen we nu binnen Google steeds meer systemen zoals Facebook (en andere social media), waarin uitsluitend voorkeuren, likes (upvotes) en userdata bepalen wat je ziet.
Het nieuwe fundament
Als dergelijke voorkeurssystemen straks ook het fundament gaan vormen voor de AI-mode (de vermoedelijke opvolger van Google’s AI Overviews), dan is ook de zoekmachine zelf, zoals we die kennen sinds 1998, met een basisalgoritme gebaseerd op het democratische principe van ‘de website met de meeste links’ staat bovenaan, helemaal verdwenen. Bye bye PageRank…
Het lijkt klein nieuws, maar het past in het grotere plaatje van een zoekmachine die afscheid neemt van haar democratische kern. Wat er voor in de plaats komt? Een gepersonaliseerde, deels ondoorgrondelijke stroom van voorkeuren, gestuurd door systemen die steeds minder uitleg verschuldigd zijn.
Op 10 oktober leg ik in Antwerpen uit waar dit heengaat en wat we kunnen doen om ouderwets goed te blijven zoeken, met de voordelen van AI! Tickets kopen kan hier.
🎥 Tijdens de NBA Finals verscheen een commercial van Kalshi op primetime, volledig gegenereerd door AI. De maker is PJ Accetturo (ook bekend als PJ Ace). Hij begon met een ruwe scriptschets, vroeg Gemini en ChatGPT om dialogen en shotideeën uit te werken, en zette vervolgens Gemini weer in om kant-en-klare prompts te genereren voor Google’s Veo 3, waarmee uiteindelijk honderden video’s werden geproduceerd en samengevoegd tot vijftien bruikbare scènes. Veo 3 maakte niet alleen het beeld, maar ook de audio: van de dialoog tot de achtergrondgeluiden en effecten.
Veo 3 is nog niet officieel gelanceerd in Nederland, maar volgens Emerce nu al een hit op TikTok, waar heel veel hyperrealistische straatinterviews circuleren die gemaakt zijn met behulp van het videomodel.
Wedden op de toekomst
De advertentie legde Kalshi geen windeieren, het bedrijf heeft afgelopen week 185 miljoen dollar aan investering weten op te halen. Kalshi is een handelsplatform voor zogeheten ‘event contracts’. Dit worden ook wel binaire opties genoemd. Het komt erop neer dat je via Kalshi kunt wedden op toekomstige gebeurtenissen met een ja/nee‑vraag, van verkiezingsuitslagen en economische cijfers tot sportwedstrijden en weerpatronen
🌈 Afgelopen weekend was de San Francisco Pride 2025. Dat moest dit jaar een flink verlies aan sponsorgelden verwerken. Big Tech en en andere bedrijven deden, in tegenstelling tot eerdere jaren, geen donaties meer. The New York Times schreef in dat kader al over het einde van Rainbow Capitalism. In Boedapest was daar dit weekend weinig van te merken. Daar liepen de straten vol in een feestelijk protest tegen Orban, tijdens de verboden pride-mars.
Merken die zijn gestopt met de sponsoring van Pride events in de VS:
Meta
Google (Alphabet):
Amazon:
Apple
Target
Comcast
Anheuser‑Busch
Diageo
Nissan
PepsiCo
Mastercard
Citi
PwC
Booz Allen Hamilton
Deloitte
📈 ChatGPT haalt TikTok, Instagram, Facebook en X in met app-downloads. In de afgelopen 28 dagen had de chatbot bijna net zoveel downloads als al deze platforms samen. Dat blijkt uit data van Similarweb, getweet door OpenAI CEO Sam Altman.
Mijn naam is Bob Hardus. Ik ben journalist en zoekmachine (SEO) specialist.
In het online doolhof zijn bedrijven allemaal op zoek naar de toverformule; bovenaan in Google, want dat staat gelijk aan kwaliteit, betrouwbaarheid en winstmaximalisatie. Maar hoe werkt de zoekmachine eigenlijk? En wat gebeurt er nu Google al zijn diensten en al onze gebruikersdata verbindt met de nieuwste AI?
Antwoorden op die vragen krijg je:
📗 In mijn boek De Google formule (2023). De derde druk ligt nu in de winkels.
🎙️ In de BNR Podcast "De Technoloog" waar ik op 3 mei 2023 te gast was om te praten over de toekomst van "Search" met de komst van AI. Beluister hier.
📻 In het NPO Radio 1 programma Vroeg! waar ik op 28 november 2024 te gast was om te praten over de macht van Big Tech, met Google voorop. Hoe kunnen we daar als gebruikers het beste mee omgaan? Het gesprek is hier terug te luisteren als podcast.
Geïnteresseerd in een lezing, workshop of samenwerking? Kijk hier.